Μια μυστικιστική παράσταση-τελετουργία αλλεπάλληλων συγκινήσεων ζωντανεύει τον Ιούλιο '23 στο Kalesma Mykonos

Με έμπνευση από τον μύθο της γέννησης του θεού Απόλλωνα στη Δήλο, το Kalesma Mykonos διοργανώνει και παρουσιάζει για πρώτη φορά το “The Light of Apollo”, ένα πρώτο στο είδος του performance art έργο που εξερευνά τη θεία έμπνευση, το μυθολογικό στοιχείο και το ίδιο το νησί της Μυκόνου. Χτισμένο στην Αλεόμανδρα, στην περιοχή όπου σύμφωνα με τον μύθο ο Απόλλωνας εξέτρεφε τα άλογά του, το Kalesma Mykonos γίνεται η σκηνή όπου ξεδιπλώνεται το ξεχωριστό έργο που επιμελείται η ομάδα των Tracing Εchoes. Μια μοναδική ιστορία, μια τελετουργία γεμάτη συγκινήσεις, μια διαφορετική εικόνα της Μυκόνου που ταξιδεύει τον επισκέπτη σε άγνωστες εικόνες του νησιού βαθιά συνδεδεμένες με τον ελληνικό πολιτισμό παίρνει σάρκα και οστά για λίγες μόνο παραστάσεις αυτόν τον Ιούλιο στο Kalesma Mykonos.
Το “The Light of Apollo” παντρεύει τον σύγχρονο χορό, τη μουσική και την κίνηση. Κεντρικός ήρωας είναι ο θεός Απόλλωνας, ενώ ο Δίας, η Ήρα, η Λητώ, η Άρτεμις και η Πυθία διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Αποτελούμενο από δύο μέρη, την πρωινή ζώνη και τη βραδινή τελετουργία, η παράσταση στηρίζεται στο ποίημα του Άγγελου Σικελιανού, το “Κατορθωμένο Σώμα” της συλλογής Αντίδωρο. Σηματοδοτώντας την πορεία του θεού από τη γέννηση προς την ενηλικίωση και την ανακάλυψη της πνευματικής του διάστασης ως θεότητα του Μεταφυσικού και της Μαντείας, λειτουργεί ως σύμβολο της εσωτερικής δύναμης του ανθρώπου και της πορείας προς το φως. Το έργο μυεί τους θεατές στην ιστορία του και τους οδηγεί στην τελική κάθαρση μέσα από μια μυστικιστική τελετουργία.
Στη διάρκεια της Πρωινής Ζώνης, oι θεατές παρακολουθούν τους κεντρικούς ήρωες να αναπτύσσουν στενότερους δεσμούς επικοινωνίας μεταξύ τους και να ενώνονται με τον χώρο σε ένα σκηνικό γαλήνης και απαράμιλλης ομορφιάς. Με φόντο τον Ορνό και κινούμενοι σαν αναπόσπαστο κομμάτι του αιγαιοπελαγίτικου σκηνικού, οι πρωταγωνιστές φορούν κοστούμια στα χρώματα των Κυκλάδων και ανακαλύπτουν ο ένας τον άλλο σαν προάγγελος του δεύτερου μέρους της παράστασης που ακολουθεί το συνάντηση του Απόλλωνα με την Ήρα, η οποία σαν Μοίρα διαμορφώνει την πορεία της ζωής του.
Δομημένη σε οκτώ εικόνες η βραδινή τελετουργία λαμβάνει χώρα στο Αλώνι, το σημείο που έδωσε την έμπνευση για τη δημιουργία της παράστασης. Με θέα τον ήλιο να δύει στη Δήλο και με την “εκκωφαντική” ενέργεια που εκπέμπει το νησί-μουσείο να γίνεται ένα με τους δυνατούς συμβολισμούς της παράστασης, το Αλώνι μετατρέπεται σε μια θεατρική σκηνή όπου ξετυλίγεται ο μύθος της γέννησης του Απόλλωνα και η πορεία μέχρι την ενηλικίωσή του. Σε απόλυτη αρμονία οι πρωταγωνιστές με την καθηλωτική σκηνοθεσία αποδίδουν τον μύθο μέσα από την κίνηση, ενώ οι μουσικές εναλλαγές, που φέρουν επιρροές ακόμα και από ποντιακά ακούσματα, ενισχύουν το συναίσθημα και τη μυστικιστική ατμόσφαιρα, δημιουργώντας μια παράσταση που χαρακτηρίζεται από αισθητικές δονήσεις και αληθινές συγκινήσεις. Η κορύφωση έρχεται μέσα από το Φως του Απόλλωνα που φέρνει μαζί του την κάθαρση για συμμετέχοντες και θεατές.
Kalesma Mykonos: Ο πολιτισμός της φιλοξενίας
Back to Top